Ik wil u doormiddel van dit journaal laten lezen en zien wat wij als Team Boskoop van de Nederlandse Orgel Federatie aan het doen zijn in Boskoop.

Allereerst een stukje geschiedenis. Zoals u wellicht weet stond het NOF/VARA orgel in Rotterdam, daarna in Scheveningen in het Circusgebouw maar door de komst van Joop van der Ende moest het orgel weer verkassen en gingen we naar het CBS in Voorburg. Na zo'n 15 jaar moest het orgel eruit en gingen we op zoek naar een nieuwe locatie en die werd na veel zoeken gevonden via een bevriende orgelbouwer in Boskoop. Het orgel werd inmiddels gedemonteerd en in containers opgeslagen. Inmiddels kregen wij contact met de heer Looren de Jong en zijn dochter Elisabeth die het orgel graag in hun locatie wilde hebben. het ging om het oude Flora Theater in Boskoop aan de Parklaan.
Wij zijn daar gaan kijken en schrokken eigenlijk van de puinhoop die daar was, maar dat was geen probleem want het gebouw zou volledig gerestaureerd worden.
Ook werden er orgelkamers in gebouwd en zouden wij een kleine technische ruimte krijgen. Inmiddels is de restauratie achter de rug en is er een prachtig gebouw ontstaan met een hele mooie inrichting. De orgelkamers zijn klaar en inmiddels is het Technisch Team o.l.v. Henk Spaan, die het orgel van haver tot gort kent, aan de wederopbouw begonnen.
De windvoorziening is klaar, de motor staat in de kelder en d.m.v. een dikke metalen buis wordt de benodigde lucht naar de orgelkamers gebracht. De harp hangt ook al net zoals de xylofoon en de marimba. De grote windlades zijn geplaatst en de ander volgen. Inmiddels wordt de speeltafel omgebouwd door Rene van Donk naar Solid State zoals straks ook de rest van het orgel.
De speeltafel komt straks in de kelder te staan net als de piano en die kunnen d.m.v. een lift naar de zaal. Het is een hele klus maar we willen voor het eind van het jaar het orgel spelende hebben zodat een gepland kerstconcert met ons orgel doorgang kan hebben.
Ik wil u via dit journaal op de hoogte houden van de gebeurtenissen in Boskoop.Op 31 augustus word het gebouw geopend door Koningin Beatrix alleen speelt het orgel dan nog niet .
Tot een volgende keer.

 

Powered by

powered by

Vertalen

Dutch French German Italian Spanish