Why People Choose Us
The technology of the theatre organ
In the past, people were already brilliant in developing computer capabilities from 1930 onwards
|
The association, founded in 1970, has, in addition to its members, a number of technical teams with volunteers who, in their free time, dedicate themselves heart and soul to keeping these beautiful instruments in optimum condition. The NOF currently owns four organs, including the famous former studio organ of the VARA. In addition, the NOF has maintained the organs of the Royal Theatre Pathé-Tuschinski in Amsterdam and the Theater aan de Schie in Schiedam for decades. Events such as concerts, open days, organist days, etc. are regularly organised on these organs.
The organs still existing in the Netherlands are:
- the Compton theatre organ in Haarlem
- the Standaart theatre organ in Boskoop
- the Standaart-Wurlitzer theatre organ in Dordrecht
- the Standaart theatre organ in Schiedam
- the Wurlitzer-Strunk theatre organ in Amsterdam
- the Strunk theatre organ in Steenwijk
- the Compton theatre organ in Hilversum



De delen
- Theaterorgel Techniek deel 01
- Theaterorgel Techniek deel 02
- Theaterorgel Techniek deel 03
- Theaterorgel Techniek deel 04
- Theaterorgel Techniek deel 05
- Theaterorgel Techniek deel 06
- Theaterorgel Techniek deel 07
- Theaterorgel Techniek deel 08
- Theaterorgel Techniek deel 09
- Theaterorgel Techniek deel 10
- Theaterorgel Techniek deel 11
- Theaterorgel Techniek deel 12
De techniek achter het theaterorgel (1)Een theaterorgel is niet erg bekend bij de meesten. Pas als je zo'n orgel in levende lijve meemaakt raakt nagenoeg iedereen erg onder de indruk van zo'n imposant instrument. Bij anderen is het orgel bekender. Toch is er veel vraag over hoe zo'n orgel eigenlijk werkt. Sommige dingen hebben we wel over gehoord, bijvoorbeeld over tremulanten, die het `bibberige' karakter van deze instrumenten bepalen. Maar hoe ziet een compleet overzicht er uit? Hoe werkt zo'n instrument, wat voor schema zit er achter? Hoe ingewikkeld is het?
Schema van de registerbediening De registerwipper werkt als een schakelaar. In de 'aan'stand wordt spanning doorgegeven aan een magneet die zich in een windlade bevindt.Elke registerwipper schakelt een magneet. Twee magneetspoelen (S) voor het presetsysteem. Dat systeem kan de wipper weer in de uitstand zetten!
Om de diverse klanken/klankkleuren te verkrijgen worden pijpen gebruikt van verschillende mensuur(dikte t.o.v. lengte) en gemaakt van verschillende materialen: hout, tin, zink, kopen en diverse legeringen. Er zijn onder andere labiaalpijpen en tongwerken, al dan niet voorzien van schalbekers.In aparte hoofdstukken in de reeks `Techniek achter het theaterorgel' wordt nader gekeken op de orgelpijpen en hun constructie.




Veel ledenvoordelen
Leden krijgen korting op evenementen.
Leden krijgen een glossy magazine.
Leden steunen het voortbestaan van het theaterorgel

Donateurs
Behalve lid worden van de NOF kunt u ook donateur worden.
Vraag bij ons naar de mogelijheden.

Professionele technische teams
Theaterorgels hebben altijd onderhoud nodig. Onze technische teamleden reviseren, onderhouden, intoneren en stemmen de orgels.

De Nederlandse theaterorgels
De NOF onderhoud diverse Nederlandse theaterorgels zoals Standaart, maar ook Compton, Wurlitzer en Strunk zijn onder het beheer van de NOF.

Deskundig bestuur
De bestuursleden zijn van alle markten thuis. Zowel op juridisch, administratief als technisch gebied heeft de NOF deskundige bestuursleden.

Evenementen
De NOF organiseert diverse evenementen zoals concerten, familiefeesten of open dagen waar u ook zlef uitgenodigd wordt om het orgel te bespelen.
Ons Doel
De Nederlandse Orgel Federatie (NOF) is een landelijke vereniging die tot doel heeft om de nog resterende theater-, bioscoop- en studio-orgels in Nederland te behouden.
Theaterorgels beschikken over een techniek die zichtbaar, indrukwekkend, leerzaam en stimuleert tot grote creativiteit voor ons en onze kinderen. Dit houdt ons nieuwsgierig.
De Nederlandse Orgel Federatie (verkorte naam: NOF)
staat bij de Belastingdienst geregistreerd als algemeen nut beogende instelling (ANBI)